sunnuntai 23. elokuuta 2009

Perhokalastuksen SM-finaali 2009

SM-finaalit pidettiin tänä vuonna Suurella kangaslammella ja Vaikkojoella. Paikat olivat jo entuudestaan jollain tavalla tuttuja eli molemmilla oli tullut kalassa käytyä. Tosin edelisestä Vaikkojoen reissusta oli aikaa noin kymmenen vuotta. Asetelmat kisoja varten olivat omasta mielestäni varsin hyvät. Tiesin, että järvellä tulisin luultavasti pärjäämään ja kirjolohtakin on tullut ongittua sen verran paljon joella, että sekin puoli pitäisi olla kunnossa. Tavoite olikin selvitä tänä vuonna 10 sakkiin ja sitä myötä EM-joukkueeseen. Arvonta heitti minut D ryhmään, joka pääsi korkkaamaan järven.

1. jakso
Sain venekaverikseni Törmälän Ramin, joka on oman seuran miehiä. Suurin osa porukasta suuntasi heti alkuun vasempaan pohjukkaan, mutta me päädyimme siihen tulokseen, että aloitetaan oikeasta pohjukasta, koska tuuli kävi sopivasti sinne suuntaan. Pian kuitenkin selvisi, että sieltä ei kalaa noussut, joten siirryimme kalastamaan lähtörantaa. Rami saikin jakson puolivälissä yhden 51 senttisen kirren, mutta itse vedin tyhjää ja tuskailin tekniikan/perhojen kanssa. Loppuaika jaksosta meni yhtä hiljaisissa merkeissä, joten blänkkäsin ensimmäisen jakson.

2. jakso
Toiselle jaksolle lähdimme Leväsen Jukan kanssa ja yksissä tuumin valitsimme aloituspaikaksi vasemman pohjukan, josta lähdimme driftaamaan lähtörantaa kohti. Sain lahden suulta heti alkuun hyvän tällin ja Jukalla oli yksi kala kiinni. Noin puolen tunnin kalastuksen jälkeen omakin vapa taipui ja pääsin mittauttamaan ensimmäisen kirren.

Tuon kalan jälkeen palasimme takaisin pohjukkaan, josta sitten sain loppujakson aikana vielä kolme muuta kirjolohta mittauksen ja Jukallekin tuli yksi. Kaikki kalat ottivat leecheihin ja ainakin kaksi näistä oli selkeästi vanhoja kaloja. Näillä kaloilla tuli sitten jaksovoitto.

3. jakso
Tälle jaksolle sain venekaverikseni Holttisen Nikolain. Edellisen jakson neljän kalan jälkeen ei ollut epäilystäkään mistä tulisimme kolmannen jakson aloittamaan. Ei tuntunut muillakaan olevan epäilystä paikan suhteen sillä melkein koko porukka oli ahtautunut pieneen lahteen. Tuli olemaan selvä, että kalaa ei nyt nousisi paljoa porukan paljouden vuoksi. Sain parhaan mahdollisen alun jaksolle sillä jo heti ensimmäisellä heitoilla vapa taipui ja kalakin tuli mittaukseen. Holttinenkin sai nätin ylivuotisen kirren noin puolessa välissä jaksoa ja itsellänikin oli muutama tärppi. Muuten tältä jaksolta ei tullut kaloja. Jaksosijoitukseksi tuli kolmonen.

4. jakso
Vaikolle sain aloituspooliksi poolin numero 13, joka oli ollut edellisen päivän paras pooli. Janne ja Jarkko olivat molemmat kalastaneet sen ja yövyimme samassa mökissä, joten kuviot olivat selvillä paikkojen suhteen. Kalastin kuitenkin ensimmäiset 1,5h tyhjää, muutamaa tärppiä lukuunottamatta. Paikan vaihdon jälkeen sain lopulta leechillä ensimmäisen kirren. Kun aikaa oli jäljellä noin 20 minuuttia päätin käydä vielä kopaisemassa poolin alaosan larvoilla ja kuusi minuuttia ennen jakson loppua pudotin kirren. Siinä sitten kirosin huonoa tuuria kunnes vapa taipui uudestaan ja sain toisen kirren mittaukseen. Tältä jaksoilta sijoitukseksi 2.

5. jakso
Synkkääkin synkempi pooli numero 3. Poolissa ei itsessään ollut mitään muuta vikaa kuin se, että siinä ei ollut kaloja. Muuten paikka oli mielestäni ihan mukavan oloinen vaikkakin rännimäinen. Kyllä siinä kala olisi mahtunut uimaan ja oleskelemaan. Jakso menikin sitten tyhjää pyytäessä lukuunottamatta yhtä haukea ja ahventa.

Viimeisen jakson jälkeen alkoi sitten jännääminen omasta sijoituksesta. Tiesin sen yltävän kympin sakkiin, mutta lopullinen viides sija oli yllätys. Kisat menivät siten yli odotusten ja ranking pisteet riittivät jopa MM-joukkueen varamieheksi sekä tietysti EM-joukkueeseen. Ensi vuodelle olisi sitten edessä reissut Puolaan ja Bosnia Herzegovinaan. Se meinaa käytännössä sitä, että kesän taimenreissut jäävät väliin, mutta ehtiipähän niitä sitten heittää tulevina vuosina kyllikseen.

Lopputulokset
1. Arto Kokkila
2. Olli Ylönen
3. Olli Toivonen
4. Jarkko Suominen
5. Jyrki Hiltunen
6. Perttu Alakorpi
7. Tero Mäntylä
8. Jukka Levänen
9. Nikolai Holttinen
10. Ville-Antti Jaakkola

Alla muutama kuva poolilta 13. Kiitos poolivalvojalle!Ei kommentteja: