sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Huopanankoski 27-29.6.2008

Kauden toinen reissu huopanalle tehtiin 10 hengen porukalla. Odotukset kalojen saannin suhteen eivät olleet taaskaan korkealla, koska viimeaikaisten raporttien perusteella kalaa oli tullut nihkeästi. Veden nousu ja viikonlopulle sattuvat lämpimämmät kelit nostattivat kuitenkin toiveita paremmasta kalastuksesta.

Pe 27.6
Aloitin kalastuksen torikosken niskalta ja larvastelin hiukan uuden sillan alapuolella. Saaliiksi tuli ainoastaan joitain pienempiä taimenia. Siirryin tämän jälkeen larvastelemaan kuninkaanväylää. Aloitin kalastuksen väylän puolesta välin, niskalle päästyäni saaliina oli tukku alamittaisia taimenia ja yksi yli 30cm harjus. Pojat olivat sentään saaneet yhytettyä jonkun yli 40 senttisenkin taimenen. Tämän perusteella lähdimmekin Antin kanssa heittämään haukea loppuliukuun. Tapahtumia piisasi todella hyvin hyppyjen ja komeiden ottien kera, mutta saimme vain 2kpl noin kiloista poranokkaa tarttumaan. Sen jälkeen olikin aika lähteä syömään ja valmistautua yön kalastukseen.

Iltapalan jälkeen (23.00) lähdin uudestaan koskelle ja laitoin siiman päähän musta 15 senttisen streamerin. Aloitin kalastuksen paikasta, josta olin viime reissulla saanut 61 senttisen taimenen. Pitkään ei tarvinnut perhon uida kun vapa taipui. Kahden-kolmen minuutin väännön jälkeen haavin solahti pullea 66 senttinen taimen. Tämän jälkeen kalastuksesta ei sitten tahtonutkaan tulla mitään ja katselinkin muiden kalastusta pari tuntia.


Hyvinhän ne muut tuntuivat kalaa saavan, varsinkin Jarkko, joka oli haavinut kuninkaanväylästä 6kpl 40-45 senttisiä taimenia. Kokkilan Artokin oli onnistunut kampeamaan 58 senttisen saarensalmesta, joten kalaa oli hyvin liikkeellä. Loppuyöstä innostuin heittelemään uudestaan ja kovan tahkoamisen jälkeen sain yhden yli 40 sentisen taimenen.

La 28.6
Aamupalan jälkeen suunnattiin koskelle aurinkoisissa ja lämpöisissä merkeissä. Aamupäivällä sain torikoskesta 43 senttisen taimenen ja myöhemmin alkuillasta kuninkaanväylä antoi 43 ja 45 senttiset taimenet. Jokunen parempi harjuskin tuli koukutettua pinturilla, mutta nekin olivat keskittyneet välisuvannon ja riuttakosken alueelle. Antti oli onnistunut saamaan iltapäivällä larvalla yhden paremman kalan jolla oli pituutta 57cm.

Toisesta yöstä tuli selkeästi huonompi kuin ensimmäisestä ja koski hiljeni yhtä tiettyä ottipaikkaa lukuun ottamatta, jossa sitten tapahtumia piisasi useamman kalan kanssa. Eräskin kaveri karkuutti siitä kolme hyvää taimenta ihan peräjälkeen. Itse onnistuin samaan samasta paikasta vielä 35 ja 40 senttiset taimenet, joten kalaa ui kyseisessä paikassa reilummin.

Su 29.6
Viimeisen päivän kalastus alkoi rankkasateella. Kalastelin kuninkaanväylässä ja puolen tunnin jälkeen tartutin kalan keskivaiheen kovista kuohuista. Virta painoi kovasti ja huutelinkin kaverille, että ei ole mikään kummoinen kala, ehkä 45 senttinen. Jouduin tulemaan koko kosken kovan osuuden alas kalan perässä ja larvalitkan kanssa kalan ohjailu ei ole mitään helpointa hommaa. Haavitessa huomasin, että kala on kirkas ja vauraamman puoleinen. Lopullinen mittaus antoi pituudeksi 57 senttiä. 1,5h sen jälkeen kun olin vapauttanut kalan, Antti koukutti sen uudestaan. Tuo oli hyvä esimerkki siitä miten hyvin kalat selviytyvät vapautuksen jälkeen ja alkavat taas syödä aktiivisesti. Vielä ennen mökille lähtöä katselin kuinka Liikasen Juha haavi kuninkaan väylän niskan alta päivän kolmannen 57 senttisen kalan, joka oli myöskin kirkas. Siihen oli hyvä lopettaa reissu.

Yhteenveto
Huopana tarjosi tällä reissulla sitä huopanaa mistä aiemmassa blogissa kirjoitinkin. Saimme 10hlön porukalla noin 40kpl yli 40cm taimenia, joista 6kpl ylitti 56 senttiä. Harjuksia tuli heikommin, mutta se johtui vedenkorkeudesta. Matalammalla vedellä harjusta tulee taimenenkalastuksen sivutuotteena pitkin kuninkaanväylää, mutta virtaus oli nyt liian kova. Jokatapauksessa reissu oli onnistunut ja pitänee sitä vielä käydä loppukesästä yksi tai kaksi lupaa käydä huopanalla heittämässä.

3 kommenttia:

Pauli Salmela kirjoitti...

Upeita kaloja kyllä. Innostaa aina vain enemmän lähteä vielä käymään tänä kesänä Huopanalla, vaikka kaksi reissua onkin mennyt kalojen osalta varsin heikosti. En ilmeisesti osaa vain onkia...:)

Jyrki H kirjoitti...

Kyllä tuolla huopanalla kaloja piisaa ja isojakin. Nuo isot vaan tahtoo olla hankalampia saada. Oleskelevat yleensä vakiopaikoissa ja ottavat tiettyyn aikaan. Kun paikat ja syöntiajat oppii tuntemaan niin isomman kalan saanti helpottuu kummasti.

Miika Juntunen kirjoitti...

On kyllä perkuleen nättejä kaloja varsinkin tuo kirkas taimen!