torstai 12. kesäkuuta 2008

Huopanankoski 8-10.6.2008

Kesän avausreissu huopanalle oli taas tuttuun aikaan ja edellisten vuosien perusteella oli odotettavissa, että kalaa on liikkeellä paljon. Tuttujen kautta saadut tiedot kertoivat vaan toista sanomaa eli nyt kesäkuun alku tulisi olemaan totuttua vaisumpi. Lähdettiin sitten katsomaan pitivätkö huhupuheet paikkaansa.


Porukka (12hlö) koostui hyvin pitkälti aloittevista kalastajista, koska olihan kyseessä Keski-Suomen perhokalastajien peruskurssin reissu. Ensimmäisenä iltana vedettiinkin kurssilaisille koskikierros ja kalapaikkojen esittely. Tämän jälkeen oli luvassa rastikoulutusta eri tekniikkojen suhteen. Itse vedin totuttuun tapaan larvarastia ja onnistuinkin saamaan yhden 45cm leikatun kalan näytille. Rastien jälkeen käytiin syömässä ja suunnattiin yökalaan.

Ilta oli lämmin ja vesiperhosta kuoriutuikin melko hyvin. Taimenet eivät valitettavasti aktivoituneet syömään pinnasta, mutta harjukset sitäkin enemmän. Yön aikana nousi useampia harjuksia joista suurin ylsi 45 sentin mittaan. Taimenista onnistuin saamaan vain yhden yli 40 senttisen ja karkuttamaan pari isompaa. Pienempää alle 40cm taimenta tuntui olevan reilummin.


Seuraava päivä alkoi sateisissa ja koleissa merkeissä. Tuli olemaan selvää, että edellisen illan kaltaista kuoriutumista ei tulisi olemaan. Tukevan aamupalan jälkeen suuntasin torikosken niskasta alaspäin sijaitsevalle montulle, josta edellisenä iltana olin karkuuttanut kalan. Muutama heitto samaan paikkaan ja heti kala kiinni. Näin kalan melko selkeästi ja arvioin sen noin 50 senttiseksi. Haaviin asti ei tämäkään tullut vaan se irtosi juuri ennen haavimista. Suuntasin kuninkaan väylälle ja aloin systemaattisesti kalastaa läpi koskea. Muutaman pienemmän kalan jälkeen sain vihdoin nätin 45 senttisen taimenen. Suuntasin tämän jälkeen kohti uutta siltaa, koska siellä oli tarkoitus ottaa hyönteisnäytteitä kurssilaisten kanssa. Poikkesin matkalla heittämään välisuvannon yläpäässä olevaa isoa peiliä streamerilla ja sain yhden kalan nousemaan perhoon, mutta ei vaan tarttunut.


Hyönteisnäytteiden oton jälkeen jatkoin streamerin viskomista torikosken niskalla ja noin viiden minuutin aikana karkuutin 2 kalaa pinkistä zonkerista. Tämän lisäksi vielä yksi kävi kurkkaamassa perhoa. Taisi olla muutama istari jäänyt pitämään majapaikkaansa niskaplaaniin.

Tauon ja nokosten jälkeen oli aika aloittaa ilta/yökalastus. Aloitin kalastuksen torikosken vastarannalta, joka oli saanut olla rauhassa muiden kalastukselta. Paikan valinta osui oikeaan sillä karkuutin yhden paremman kalan ja käytin haavissa toista 45 senttistä. Sen jälkeen olikin hiljaiseloa puolilleöin. Pari neljänkympin kieppeillä olevaa harria onnistuin kuitenkin saamaan pinturilla, mutta taimenista ei ollut mitään havaintoa. Noin kahden maissa yöllä päätin vielä käydä ottamassa viimeisen rykäisyn välisuvannon pitkässä peilissä. Streamereissa ei ollut pistoakaan, joten vaihdoin larvasetin tilalle. Muutaman heitoin jälkeen sitten tälläsi kiinni parempi kala, jonka ilmahyppyjä sai katsella peräti 5-6 kertaa. Välisuvanto on erittäin helppo paikka väsyttää kala, joten sen suhteen ei ollut ongelmia. Kala tuli haaviin 3-4 minuutissa. Mittaa kalalla oli 61cm ja paino sijoittunee 2,5-3kg väliin.


Viimeisenä päivänä tuli vielä heitettyä muutama tunti ja yksi 40 senttinen taimen + pari harria päätyi haaviin. Reissu ei ollut ihan parasta huopanaa, mutta tapahtumia oli kaiken kaikkiaan ihan hyvin. Kesäkuun lopulla sitten toiselle keikalle katsomaan josko ne taimenet söisivät jo ötökkää pinnasta.

3 kommenttia:

Jarkko Suominen kirjoitti...

Alkaa olemaan jätkä hemmoteltu piloille. Jos reissut, joilla nousee yli 40 sentin harreja, useita 40 kieppeillä ja ylikin olevia taimenia ja jopa 60 mörköjä, ole mitenkään erikoisia, niin kannattaa vaihtaa lajia :)

Masi Hast kirjoitti...

Jyrkillä meni mun mielestä ihan hyvin mutta kokonaisuutena ajatellen se oli siis selvästi vaisumpi reissu kuin mihin on totuttu, ainut yli 50 senttinen oli tuo Jyrkin mörkö. Itsellä jäi suurimmaksi n.45 leikattu taimen, harjuksia tuli ihan mukavasti pinturilla, niitä oli kiva kalastaa.

Jyrki H kirjoitti...

Juu on kai tässä hiukan hemmoteltu pilalle huopanan suhteen. Tosiasia on kuitenkin se, että tähän aikaan 2vrk reissuun on yleensä noussut noin 10-15kpl (40-60) senttisiä taimenia eli tuplasti enemmän kuin nyt. Myös harjuksia on ollut hiukan paremmin liikkeellä. Eli oli se ihan tosiaan jo tilastojen valossa vaisumpi reissu kuin yleensä, varsinkin kun noita yli 50cm kaloja tuli vain yksi.

Toivottavasti saadaan kesäkuun lopulla kokea tuollainen normireissu niin tiedät Jarkko mistä puhun :)